Gebelik

Hamilelik Döneminde Vücutta Meydana Gelen Değişim

Hamilelik Döneminde Vücutta Meydana Gelen Değişimler nelerdir? Hamilelik süreci kadınları hem psikolojik hem de fizyolojik açılardan etkiler. Bizde yazımızda hamilelik döneminde vücutta meydana gelen değişimleri ele alacağız.

Hamilelik döneminde vücutta meydana gelen değişim salgılanan hormonlarla beraber başlar. Hamilelik döneminde kadınlar birçok değişim geçirir. Bunların bir kısmı kalıcı olabilmektedir. Bizde yazımızda hamilelik döneminde vücutta meydana gelen değişimler neler bunları ele alacağız.

Kilo Alımı

Hamilelikte vücuttaki ilk değişikliklerin en bariz örneği kilo alımıdır. Her anne adayının gebelik sürecinde belli sınırda kilo alması gerekir. Bu sınır en fazla 13 kilodur. Bu sayının iki kilo altı ve üstü anne karnındaki bebeğin gelişimini etkileyebilir. Özellikle iki kilo alt sınırı olan 11 kilo altı alan annelerin bebeklerinde gelişim geriliği yaşanabilir.

Ciltte Meydana Gelen Değişimler

Hamilelik döneminde ciltte de birtakım değişiklikler yaşanır. 7. Aydan sonra meme uçlarında, genital bölgede, göbek çevresinde ciltte kararmalar görülür. Ayrıca hamilelikte yüz değişimi de yaşanır. Güneş etkisiyle beraber hamileliğin getirdiği ekstra hassasiyet ile ciltte lekelenmeler meydana gelir. Bunların çoğu doğumdan sonra gider.

Kalp ve Damar Sisteminde Meydana Gelen Değişimler

Gebelikte rahim genişlemesiyle birlikte diyafram yukarı doğru kayar ve kalbi sıkıştırır. Bu da kalp atım hızını artırır. Özellikle bu durum bebeğin gelişimiyle birlikte 7. Aydan sonra daha da artar. Bunun için doktorlar anne adaylarını sırt üstü yatmamaları konusunda uyarırlar.

Böbreklerde ve İdrar Yollarında Meydana Gelen Değişimler

Hamilelik döneminde kan hacmi artar. Bu durumun ortaya çıkmasında rahimde bebeğin basısıyla idrar toplayıcı kanalların genişlemesi etkilidir. Kan artışı da böbreklerin daha fazla çalışmasına ve anne adayının daha sık idrara çıkmasına neden olur. Hamilelikte rastlanan sık tuvalete çıkma fazla şeker atılımına buda idrar yolları sorununa neden olur.

Mide ve Bağırsaklarda Meydana Gelen Değişimler

Bebeğin gelişimiyle beraber midenin yukarıya ve bağırsakların sağa sola yer değiştirmesiyle midede yanma, reflü gibi sıkıntılar meydana gelebilir. Ayrıca östrojen hormonun etkisiyle ağızda diş eti şişmesi ve diş eti kanamaları görülür.

Yukarıda gebelikte meydana gelen fizyolojik değişikliklerin başlıca olanlarını ele aldık.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu