Gebelik

Hamilelik Döneminde Son Üç Ay Hangi Gelişmeler Olur

Hamilelik Döneminde Son Üç Ay Hangi Gelişmeler Olur? Hamilelik kadın yumurta hücresinin erkek spermi ile rahim iç yüzeyinde tutunması ile olmaktadır.

Hamilelik Döneminde Son Üç Ay Hangi Gelişmeler Olur? Gebelik cinsel ilişki sonrası 2 veya 3 hafta sonra ortaya çıkmaktadır. Hamileliğin ilk 3 ayı ve ikinci dönem 3 ayını geçiren anne adayları son aylarda neler yaşamaktadır?

Hamilelikte Son 3 Ay

İlk dönemden itibaren gebeliğin aşamaları her hafta ve ay da farklılıklar göstermektedir. Bebeğin kilo artışı ve hareketleri ile anne adayında duygusal ve heyecan verici gelişmeler yaşanmaktadır. Artık doğuma hazır hissedilen bir döneme girmektedir.

Bebeğin gelişimi hızla değişmektedir bebekte emme, görme, duyma yetisi oluşmaktadır. Annenin süt kanalı ve süt bezlerinde dolgunluklar ve sütün yerleştiği için hafif hafif akıntılar görülmektedir. Son 3 aylık zamanda annenin midesinde yanma ve hazımsızlık oluşmaktadır.

Bacaklarda ödem, ayaklarda şişkinlikler kendini göstermektedir. Bu dönem en rahat geçirilmesi için tuzlu gıdalardan uzak durulması önerilmektedir. Tuzun ödem ve şişkinlik yarattığı için zararlı olduğu bilinmektedir. Hem annenin hem de bebeğin kilo alma hızı arttığı için sağlıklı gıdalar ve yiyecekler kullanılması gereklidir. Anne adayının diş sağlığı da bu dönemde önemli olmaktadır çünkü anne karnındaki bebeğin kalsiyum desteği anneden sağlandığı için dişlerde hassasiyetler çürükler meydana gelmektedir.

Hamilelikte Su İçmenin Önemi

Gün içerisinde kalsiyum destekli gıdalar içilmesi ve yenilmesi her gün ihmal edilmemesi gereklidir. Hamilelikte su içmenin önemi, Süt, ayran, yoğurt peynir maden suyu gibi gıdalar bolca kalsiyum içermektedir. Anne karnının gitgide büyümesi ile bebeğin ağırlığı sırt ağrılarına neden olmaktadır. Sırt ağrılarının hafifletmek için topuklu ayakkabılar kullanılmaması ve uzun yürüyüşlerden uzak durulması önerilmektedir. Ağır egzersiz ve işlerden bebeğin yaşamını tehlikeye sokacak hareketlerden kaçınılması gereklidir. Erken doğum riskini oluşturacak durumlara sebebiyet verilmemelidir. Bebeğin anne karnındaki suyunun azalmaması için günlük iki veya iki buçuk litre su içilmesi özen gösterilmelidir.

Doktorun önerdiği şekilde son dönemlerde tansiyon ölçümüne şekere dikkat edilmesi gereklidir. Doğuma hazırlık aşamasında doktor tarafından normal veya sezeryan doğum için anneye çatı muayenesi yapılmaktadır. Çatı kemikleri bebeğin büyüklüğüne göre yapısı incelenerek normal doğuma elverişli ise doğum gerçekleşmektedir. Annenin çatısı dar ise ve bebeğin sağlığını tehdit edecek durumlar olduğunda ya da bebek ters olduğunda sezeryan doğum önerilmektedir. Bu dönemde anne de ağrılar ve yalancı doğum sancıları oluşmaktadır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu