Eğitim & Kurs

Edebiyat İle Tiyatro Arasındaki İlişki Nedir?

Edebiyat İle Tiyatro Arasındaki İlişki Nedir? Edebiyat üzerine ilişkilerini göz önünde bulundurursak tiyatroda perde önünde canlı bir şekilde canlandırdıklarını görürüz. Sinemayı da canlı olmasa da belli bir perdeden izleriz. İlk olarak edebiyat olup olmadığı insanı çelişkilere götürebilir. Ama sinema ve tiyatro da canlandırmadan önce olayların nasıl olacağı konusunda düşünülerek yazıya dökülerek kendini gösterir.

Edebiyat İle Tiyatro Arasındaki İlişki Nedir? Olmuş ya da olabilecek olaylar ele alınıp kurgulanabilir. Nitekim olayların yazılabilmesi içinde insanların oluşan çevre, kendi bilgi birikimleri, yaşadıkları deneyimler etkili olmaktadır. Duygu ve düşünceleri çeşitli koşullar vasıtasıyla değişebilir.

Kuram kavramına geldiğimizde ise gözleme dayanan, belli bir düşünceden, olaydan oluşarak çeşitli sınıflandırmalara göre kuralların belirlenmesi şeklinde söyleyebiliriz. Kuramlar genel olarak insana, çevreye göre değişkenlik göstermez. Aynı koşullar ile çeşitli insanlar denediği zaman aynı sonuçları vermelidir. Hep aynı kuram da varlığını sürdürmez, gözlemler yapıldıkça, kuramlar denendikçe yeni kuramlar varlığını gösterir.

Kuramlar Neticesinde Tiyatro ve Edebiyat

Ancak edebiyat olarak ifade ettiğimiz duygu ve düşüncelerimizi yazılı veya sözlü olarak ifade ettiğimiz yolda kuram kavramında tutarlı kuralların, herkes tarafından bilinen genellemelere dayanması edebiyatın öznelliği, duygu ve düşüncelerin kişiden kişiye değişmesiyle kuram kavramıyla kendi içinde çelişkili bir durumdadır. Nitekim görüldüğü üzere tarihsel zamana baktığımızda edebiyata getirilen değişiklikler, kurallar da insanlar tarafından yıkılmıştır.

Edebiyata bağlı olarak kullanacağımız temel terimlere bağlı olarak sözcük ve terim arasındaki farkı açıklamak ile ilgili başlarsak, terim bilimsel bir ifade olma özelliği taşır genel olarak kişiye, zamana, mekana göre değişmez. Herkesin bildiği tek bir doğru olma özelliğiyle sözcükten ayrılır. Çünkü sözcük dediğimizde örneğin kötü kelimesine bakarsak kötü bir yemek, kötü bir eşya, kötü bir davranış olarak ortama ve kişiye değişkenlik göstererek farklı anlamlar taşıdığını görürüz. O yüzden sözcük kişiye, ortam gibi özelliklere göre farklılıklar sergiler, ama terim nesnel bir yapıdadır, bilimsel olmasıyla tek bir doğru, tek bir ifade olma özelliğiyle gözler önüne serilir.

Mekansal her durum edebiyata bir noktada tiyatro ile birlikte bağdaştırılabilir. Öğrenciler arasında tiyatro ile birlikte belirli dersler beraber anlatılabilir. Bu şekilde eğitim içerisinde edebiyatın güzel yanları tiyatro ile ön plana çıkacaktır.

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu