Sağlık

Migren Nedir, Aşamaları ve Tedavi Yöntemi

Migren Nedir, Aşamaları ve Tedavi Yöntemi! Migren, günlük hayatı olumsuz etkileyen hastalıklardan birisidir. Toplumumuzda sıkça görülen bu hastalığın en belirgin özelliği şiddetli baş ağrısıdır.

Migren Nedir, Aşamaları ve Tedavi Yöntemi! Şakak, ense ve göz bölgesinde ortaya çıkan bu ağrı zonklayıcı özelliktedir. Zaman zaman baş ağrısına ışık ve sese hassasiyet, mide bulantısı, kusma da eşlik etmektedir. 3 aylık süre içinde ayda 8 gün, en az 4 saat atak geçiren hastalar, kronik olarak değerlendirilmektedir.

Migrenin 4 Aşaması

Hastalık 4 aşama olarak ortaya çıkmaktadır. Bazı hastalarda bütün aşamalar yaşanırken bazılarında sadece bir ya da iki aşaması yaşanabilir. Sırası ile migren aşamaları şu şekildedir:

  1. Prodrom: Hastalığın ilk aşaması olan prodrom, baş ağrıları başlamadan bir iki gün önceki süreçtir. Bu süreçte hastaların ruh hallerinde değişimler meydana gelmektedir. Hastada karamsarlık, huysuzluk, boyun tutulması, kabızlık, sürekli esneme hali ortaya çıkmaktadır.
  2. Aura: Çoğu hasta bu aşamayı yaşamadan atakları geçirmektedir. Bu aşama ağrı öncesi ya da sonrasında hastanın yaşadığı nörolojik bozukluklardır. Görme, konuşma bozuklukları, karıncalanma ve uyuşma sorunları ortaya çıkmaktadır.
  3. Atak: Atak süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ortalama 4 saat ile 72 saat arasında devam etmektedir. Ataklar ayda ya da haftada bir kaç kere olabilir. Atak sırasında zonklama şeklinde ağrı, mide bulantısı, kusma, uyuşma, görme bozukluğu, baş dönmesi nadiren de baygınlık yaşanmaktadır.
  4. Postdrome (atak sonrası): Atak sonrası aşamada hasta kendini hem bitkin, yorgun ve hem biraz da olsa rahatlamış hissetmektedir. Bu aşama 24 saat kadar sürmektedir.

Migren Tedavisi

Migren tedavisi için ilaç kullanmak gereklidir. Bu ilaçlar iki şekildedir. Ağrı giderici olarak kullanılan ilaçlar ataklar sırasında baş ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesinin azalması için kullanılmaktadır. Bunların dışında koruyucu tedavi için kullanılan ilaçlar da bulunmaktadır. Bu ilaçlar günlük, düzenli olarak alınmaktadır. Migren ataklarının şiddeti ve sıklığını azaltmak için verilmektedir.

Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bazı ilaçlar hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır. Ayrıca yine bazı migren ilaçlarının çocuklar tarafından kullanılması da uygun değildir. Hastanın kullanması gereken ilaçları ve dozlarını doktorlar belirler. Hastalık seyrine göre ilaçlarda ve kullanım sıklığında değişiklik olabilir. Tedavi sırasında ilaçlara ek olarak hastaların migren tetikleyici davranışlardan uzak durması da gerekmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu