Çocuklarda Apraksi Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Çocuklarda Apraksi Nedir, Nasıl Anlaşılır? Dil ve konuşma yetisi küçük yaşlardan başlayan bir süreçtir. Bizde yazımızda apraksi yani çocuklarda konuşma bozukluğu konusunu ele alacağız.
Çocuklarda Apraksi Nedir, Nasıl Anlaşılır? Apraksi: çocuklarda konuşma bozukluğu karşılaşılan fakat tam olarak ne olduğu bilinmeyen bir kavramdır. Küçük yaşlarda edinilen dil ve konuşma becerilerine çeşitli etkenler engel olabiliyor. Bunda genetik ve çevresel faktörler kadar konuşma kaslarındaki yetersizlik de etki eder. O zaman yazımızda apraksi yani çocuklarda konuşma bozukluğu konusunu ele alacağız. İlk önce apraksi nedir? bundan bahsedelim.
Apraksi Nedir?
Beyinden gelen mesajın konuşma kaslarına yada uzuvlara doğru iletilememesinden kaynaklanan nörolojik kaynaklı bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta aslında çocuk ne söylemek istediğini bilir. Fakat beyin sinyalleri konuşma organlarına iletmediği için komutlar gerçekleşmiyor.
Apraksinin nedenleri tek bir başlık altında vermek zordur. Apraksinin konuşma kaslarındaki zayıflığından ötürü meydana geldiği ileri sürülse de yanlıştır. Bu durum daha çok nörolojik temelli bir durumdur. Genel olarak otizimli ve erkek bireylerin risk altında olduğu ileri sürülür. Bunun yanında genetik faktörlerin etkili olduğu yönünde kanılar vardır.
Apraksi belirtileri başında söylenen sesler ve kelimeler doğru sırada söylenememesi gelir. Ayrıca sesler arasında uzun duraklamalar olur. Çocuk söylediği kelimelerin farkındadır ve bunları sık tekrarlayarak düzeltmeye çalışır. Konuşmada sözel olarak kendini ifade etmesi zor olsa da anlaması normal düzeydedir.
Apraksi Nasıl Tedavi Edilir?
Apraksi tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Bu gibi durumlarda ailelerin uzman doktorlardan yardım almaları bu sürecin verimli işlemesini sağlayacaktır. Rahatsızlığın apraksi olduğu teşhisi konulduktan sonra konuşma ve dil terapistine gidilmelidir.
Aprakside konuşma terapisi çocuğun gelişimine büyük katkılar sağlar. Haftada 3-5 kez gidilen ve birebir yapılan görüşmeler çok faydalıdır. Ayrıca konuşma terapisinde hedeflenen amaç çocuğun konuşma kaslarının gelişmesi için egzersiz yaptırmak değildir. Asıl amaç harf ve kelimelerin nasıl telaffuz edildiğin öğretebilmektir. konuşma terapisinde işitsel, dokunsal ve görsel duyulardan yardım alarak seslerin nasıl çıkarılacağı daha verimli şekilde öğretilir.
Tüm bunlara bakıldığında apraksi tedavi imkanı olan bir rahatsızlık olarak tedavi edilebilir niteliktedir. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli olması çocuğa yarar sağlayacaktır.