Eğitim & Kurs

5-14 Yaşta Okullaşma Oranı OECD’yi Geçti!

5-14 Yaşta Okullaşma Oranı OECD’yi Geçti! 5-14 yaş aralığındaki okullaşma oranlarının OECD ortalamalarının üzerine çıkmasıyla Türkiye, eğitimde olumlu bir başarıya imza atmıştır. İşte merak edilen tüm detaylar..

5-14 Yaşta Okullaşma Oranı OECD’yi Geçti! OECD’nin “Türkiye’de Erişim ve Kalite İçin Eğitim Reformlarının Değerlendirilmesi” adlı raporu, ülkemizin eğitim reformlarının değerlendirildiği kapsamlı bir analiz sunmaktadır.

Raporda yer alan verilere göre, Türkiye’de 5-14 yaş aralığındaki okullaşma oranı yüzde 99’a ulaşarak, OECD ortalamalarının üzerinde seyretmektedir. Bu, ülkemizin eğitime katılım konusunda elde ettiği önemli bir başarıdır. Eğitimde fırsat eşitliği, eğitim sisteminin niteliği ve performansı gibi başlıklarda değerlendirilen raporda, Türkiye’nin 5-14 yaş aralığında yüksek bir okullaşma oranına sahip olması vurgulanmaktadır.

3-5 Yaştaki Artışın Katkısı Büyük

Ancak raporda, 3-4 yaş aralığındaki okullaşma oranlarının OECD ortalamasının altında kaldığı da belirtilmektedir. Bu konuda ise Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2022’de başlattığı Erken Çocukluk Eğitimi Seferberliği’nin önemine dikkat çekilmektedir. Bu seferberlik kapsamında oluşturulan 6 bin yeni anaokulu kapasitesi, 3-5 yaş aralığındaki çocukların okullaşma oranlarının artmasına katkı sağlamaktadır.

Raporda ayrıca, Türkiye’nin son 10 yılda 25-34 yaş aralığındaki yetişkinlerin eğitime katılımını en fazla artıran ülke olduğu da vurgulanmaktadır. Bu, ülkemizin eğitimdeki ilerlemesini ve fırsat eşitliğini sağlama konusundaki çabalarını göstermektedir.

Mesleki eğitim, raporda ayrıca önemli bir konu olarak ele alınmıştır. Türkiye’nin COVID-19 salgını sürecinde mesleki eğitimin ülkenin ihtiyaç duyduğu üretimlere katkısına vurgu yapılmış ve artan üretim kapasitesine dikkat çekilmiştir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu da raporda değinilen konulardan biridir. İlgili kanunun öğretmenlerin özlük haklarında iyileştirmeler sağladığı ve öğretmenlerin mesleki gelişim faaliyetlerine katılım oranlarının arttığı belirtilmektedir. Bu da öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin desteklendiğini göstermektedir.

Türkiye’nin eğitimde elde ettiği bu olumlu sonuçlar, kapsayıcı ve erişilebilir politikaların uygulanmasının bir sonucudur. Ülke olarak, eğitime katılımı artırmak, fırsat eşitliğini sağlamak ve eğitim kalitesini yükseltmek için son 20 yılda devasa projelere imza atılmıştır.

Eğitimdeki başarı, uluslararası alanda da görünür hale gelmiştir. Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında öncü bir rol üstlenen bir ülke konumuna yükselmesi hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, eğitimde kaliteyi ve kapsayıcılığı gözeten politikalar izlenerek Türkiye’nin eğitim alanında daha da ilerlemesi planlanmaktadır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu