Sağlık

Kortizon Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Kortizon Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır? Salgılanan kortizon miktarları ise kişinin kan basıncı ve vücut ısısına göre değişiklik gösterebilmektedir. İnsan vücudu en fazla kortizon üretimini sabah gerçekleştirir. Peki kortizon tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır, tedavisi nasıldır ve yan etkileri nelerdir? Konuyla ilgili merak edilen detayları yazımızda ele aldık.

Kortizon Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır? Kortizon salınımını etkileyen bir diğer faktör ise sinirlilik halidir. Kişi çok sinirlendiği anda vücut on katına kadar kortizon salgılayabilmektedir.

Kortizon Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Kortizon aşağıda ki hastalıkların tedavisinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır:

– Göz hastalıkları

– Kan kanseri

– Alerjik hastalıklar

– Egzama

– Vücutta gelişen bazı felçler

– Hipofiz bezi yetersizliği

– Kan hastalıkları

– Addison Hastalığı

– Şok durumu

– Romatizmal hastalıklar

– Zehirlenmeler

– Bağ dokusu hastalıkları,

– İdrar yolu hastalıkları

– Astım

– Kalp damar hastalıkları

Kortizon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kortizon hastalıkları tek başına tamamen tedavi edemez ve fazla alındığı durumlarda başka hastalıklar doğurabilir. Kortizon tedavisine başlanmadan önce çok dikkatli olunmalıdır çünkü kortizon ilaçları sürekli takip gerektiren ilaçlardır. Fazla kortizon alımı ya da gereksiz kullanımı ölümle bile sonuçlanabilir. Bu nedenle hastanın kortizon tedavisine başlamadan önce kullandığı başka ilaçlar varsa göz önünde bulundurulur ve yeteri kadar kortizon tedavisi uygulanır.

Enfeksiyonların durumuna göre kortizon tedavisi az dozlara bölünerek uygulanır. Klinik denetimler düzenli olarak yapılır. Tedavi boyunca hastalar beslenmelerine olabildiğince dikkat etmelidirler. Tuz, yağ ve karbonhidrat tüketimi sınırlandırılır, protein bakımından yüksek besinler tüketilir. Genel olarak enfeksiyonları önmelek adına kortizon tedavisine ek olarak antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.

Kortizonun Yan Etkileri Nelerdir?

Kortizon tedavisi uzun süren bir hastalık olduğu için aniden kesilmemelidir. Tedavi süresi boyunca ve bırakıldıktan sonra oluşabilecek yan etiler şu şekildedir:

– Şeker ve yüksek tansiyona neden olabilir

– Vücutta tuz tutulumu artar ve bağışıklık sistemi zayıflar

– Hasta aşırı derecede kilo alabilir

– Halsizlik durumu ortaya çıkar

– Gelişme bozukluğuna sebebiyet verebilir

Kortizon kullanıyorsanız eğer sürekli doktor takibinde olmalısınız. Bilinçsizce kullanılan kortizon farklı hastalıklara neden olabildiği gibi ölümle de sonuçlanabilir bu nedenle hastalığın durumuna göre yeterli miktarda alınmalıdır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu