Gebelik

Hamilelikte Yaşanabilecek Hastalıklar Ve Risk Faktörleri: Rahim Miyomları

Hamilelikte Yaşanabilecek Hastalıklar Ve Risk Faktörleri: Rahim Miyomları

Hamilelik pek çok kadının yaşadığı ve aslında doğal bir süreçtir. İdeal görülen hamilelik yaşı 18-35 yaş aralığı olarak kabul edilmektedir. Fakat anneye, bebeğe veya gebeliğe bağlı oluşabilecek bazı komplikasyonlar gebeliğin riske girmesine yol açabilmektedir. Hamilelikte yaşanabilecek hastalıklar ve risk faktörleri doktor kontrollerinin düzenli yapılması ve erken tanı sayesinde minimuma indirilebilmektedir. Rahim miyomları, bu risk yaratabilecek faktörler arasında yer almaktadır.

 

Miyomların Hamilelikte Yarattığı Riskler

 

Miyomların Hamilelikte Yarattığı Riskler

Hamile kadınların ortalama %8inde görülebilen miyomlar, hamileliğin ilk aylarında hızlı büyüme eğilimindedir. Ortalama %30 civarında büyüyen miyomlar özellikle rahim içinde ise büyük risk yaratabilir, hatta bebeğin hayatını tehdit eder duruma gelebilir. Rahim içindeki miyomlar büyüdüklerinde vasküler yetmezliğe, buda hücrede bozulmalara yol açtığı için rahim içi tahribatı söz konusudur. Bebeğin anne rahmi içinde olması gereken konumunu bozabilen bu durum, bazı zamanlarda plasentanın erken ayrılması ile sonuçlanabilmektedir. Bunun olması bebeğin ölümü ya da erken doğum demektir. Bu sebeple görülen düşük oranları da göz ardı edilemeyecek seviyededir. Eğerrahim miyomları rahim ağzında ise, bu da normal doğum olasılığını yok eder. Bu gibi durumlarda sezaryenle doğum gerçekleştirilir.

Rahim Miyomu

Hamilelik Döneminde Rahim Miyomu Varsa Ne Yapılmalı?

Hamilelikte rahim miyomu tanısı konulması halinde, anne adayının takipleri daha sık ve detaylı yapılmalıdır. Oluşan her karın ağrısı bile ciddiye alınıp tetkik edilmelidir. Bebeğin ve anne adayının, rahim miyomları yüzünden zarar görmemesi için bu gerekli bir durumdur.

Ciddi ağrılara sebep olabilecek bu durumda, ağrı kesicilerin kullanımında çok dikkatli olmak ve doktor tavsiyesi dışına asla çıkmamak gereklidir. Devam eden gebelik sırasında, miyom alma operasyonları nadiren uygulansa da, eğer bebeğin hayatı tehlike altında ise bu yola başvurmak da gerekebilmektedir. Önerilen, doğumun sezaryenle yapılması ve mümkünse doğum sırasında miyomların alınmasıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu