Gebelik

İnfertilite Nedir ?

İnfertilite Nedir ?

 

            İnfertilite, özetle istenildiği halde çocuk sahibi olamama durumudur. Günümüzde her 6 çiftten birinin yaşadığı bu sorun, pek çok sebebe bağlı olabilir. Tam olarak infertilite nedir? Tıbbi açıdan nasıl incelenir, bu konu hakkında bilgi sahibi olmak ve bu doğrultuda hareket etmek de oldukça önemlidir.

Genel olarak bir yıldan uzun süredir korunmadan, sağlıklı cinsel ilişki yaşamış ve çocuk sahibi olamayan çiftlerin, üzerinde durması gereken bir konudur. İstatistiksel olarak 1 ay içerisinde hamile kalma oranı %25 iken bu oran bir yıl içerisinde %85 oranına çıkmaktadır. Bu sebeple kriter olarak süre bir yıl alınmaktadır, fakat bilinmesi gereklidir ki ikinci yılda oran %92 civarında saptanmıştır. Yani infertilite sorunu yaşayan 15 çiftten 7si hiç tedavi edilmediği halde ikinci yılsonunda çocuk sahibi olabilmektedir.

İnfertilite Sebepleri Nelerdir?

İnfertilite Sebepleri Nelerdir?

– Kadınlarda yumurtlamanın olmaması ya da yumurta kalitesinin bozukluğu.

– Erkeklerde sperm sayısının azlığı ve kalite bozukluğu.

– Spermlerin yumurtaya ulaşmasını engelleyebilecek, herhangi bir patolojik problem bulunması.

İnfertilite Riski Hangi Şartlarda Artar?

            İnfertilite problemi yaşayan çiftlerde, sorun tek taraflı olabileceği gibi, her iki taraftan kaynaklı da olabilmektedir.  Ancak bu sebepleri tetikleyen durumların bulunması halinde, problemin giderilmesi daha zor bir hal alabilir. Bu sebeplerin başında sigara ve alkol kullanımı gelmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu görülmüştür ki, sigara ve alkol yumurta ve spermlerin kalitesini bozmakta ve sperm sayısını düşürmektedir. Çok kilolu veya zayıf olmak da hormonal dengeyi optimal etkileyeceğinden, dengeli beslenmek ve egzersiz, sağlık açısından önemli bir yer tutmaktadır. Gülük hayatta yoğun şekilde yaşanan stresin ve doğal olmayan gıdalarla beslenmenin de infertilite riskini arttıran sebepler olduğu bilinmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu