Anne-Çocuk

Ergen Çocukların Aileleri Nelere Dikkat Etmeliler?

Ergenlik dönemi yeni davranışların ve değerlerin ortaya çıktığı, ailenin yerine kişisel ilgi alanlarının ve arkadaşların hayatı doldurduğu bir dönem olarak bilinmektedir. Bu dönemin ergen ve ailesi için rahat geçmesi açısından bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.  Ergenlik döneminde ortaya çıkan değişiklikler ergenliğin başında, ortasında ve sonunda değişiklik göstermektedir. Ergenliğin başlarında genellikle biyolojik değişiklikler meydana gelmektedir. Bu süreçte genç birey dürtülerini kontrol etmekte ve buna anlam vermekte zorluk yaşamaktadır. Ayrıca tepkiler önceden kestirilememekte, dış görünüm daha önemli hale gelmektedir.

Ergenlik döneminin ortalarına gelindiğinde bilişsel gelişim tamamlanmaktadır. Bu dönemde tepkisel davranmanın yerine üzerine düşünülen davranışlar sergilenmektedir. Ergenliğin son evresinde ise kimlik gelişimi önemli hale gelmekte, geleceğe yönelik planlar yapılmaktadır. Son dönemde ergen artık anlamak, anlaşılmak ve kabul etmek için hazırdır. Bundan sonra genç, kazanımlarıyla yetişkinliğe adım atmaktadır. Tüm bu aşamalarda ailelerin ortaya çıkan durumlara karşı bilgi sahibi ve hazırlıklı olmaları önem taşımaktadır. Böylece ergenlik süreci hem genç hem de aile tarafınsan sorunsuz şekilde atlatılabilmektedir.

Ergenlik Döneminde Ailelere Düşen Görevler Nelerdir?

Sorunsuz ergenlik dönemi için ailelerin üzerlerine düşen görevi eksiksiz şekilde yapmaları gerekmektedir. Bunun için öncelikle mutlaka gençlere değer verilmelidir. Ailesi tarafından değer gören genç her zaman daha makul şekilde davranış sergilemektedir. Bu dönemde gerek anne gerekse baba otorite boşluğu yaratmamaya özen göstermelidir. Aksi takdirde istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bunların yanı sıra aileler çocuklarının ergenlik dönemi boyunca öfkeliyken önemli konuları konuşmaktan kaçınmalı, çocuklarının kendini net şekilde ifade edebilmesine imkân vermeli, aşırı koruyucu ya da yardımsever tutumları azaltmalı, sevgi takdir gibi duyguları sözlü şekilde ifade etmelidir. Böylelikle ergenlik sürecinde yaşanan sorunlar daha kolay halledilmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu