Gebelik

İleri Yaş Gebelikleri ve Riskleri Nelerdir?

İleri Yaş Gebelikleri ve Riskleri Nelerdir? Doğurganlık azaldığında hamilelik ve meydana gelen riskler birçok kişiyi ilgilendirmektedir. Yumurta sayısı azalması ve hücre yenilenme hızında azalış sorun kaynağı olabilmektedir.

İleri Yaş Gebelikleri ve Riskleri Nelerdir? İleri yaşta hamilelik durumu, bazı istisnalar olmakla beraber genellikle zorlayıcı süreç demektir. Çeşitli yöntemlerle geç yaşlarda hamilelik sorunsuz da devam edebilir.

38 Yaşında Hamile Kalmak

Doğurganlık oranı 38 yaşında hamile kalmak için %10 olasılıkla mümkün görünmektedir. 30-35 yaş arası genellikle %20 civarında seyreden aylık hamile kalma olasılığı yaş ilerledikçe daha da azalır. 30-33 yaştan itibaren yumurta sayıları aşamalı bir şekilde düşmektedir.

47 Yaşında Hamile Kalmak

Genellikle 45 yaş ve üzerinde oluşan doğal hamilelikler mucize olarak düşünülmektedir. Yumurta sayısı bu yaşlarda çok azaldığı için tüp bebek yolu daha yaygın şekilde kullanılmaktadır. Fakat doğal yolla bu dönemlerde hamile kalan kadınlar da görülmektedir.

İlerleyen Yaşlarda Hamile Kalma Riskleri

Hastalıklarla beraber hamilelikte yaşanan sorunlar ileri yaşlarda daha da çoğalabilmektedir. Vücudun yeni duruma verdiği tepkiler yaşa ve metabolizmaya göre değişebilmektedir.

  • Gebeliğin son döneminde hiper tansiyon sorunu yaşanabilir. 35 yaş ve üzerindeki gebeliklerde bu soruna sıkça rastlanabilir. Kronik hale gelmemesi için erken önlem alınması gerekmektedir. Hayati riskleri genelde yoktur, ancak uzmana gidilmesi gerekir.
  • Şeker hastalığı, kan şekerinin zorlanmasına bağlı olarak, ilerleyen yaşta hamile kalanlarda sık görülmektedir. Tip II diyabet daha yaygın şekilde rastlanan bir durumdur. Beslenmesine dikkat etmeyen anne adaylarında daha çok görülmektedir.
  • Kalp ve damar sorunları, böbrek işlevsel bozuklukları, nefes darlığı gibi sorunlar ileri yaşta hamile kalan adaylarda daha şiddetli bir şekilde görülebilir.

İleri Yaş Gebelikte İstenmeyen Durumlar

Düşük sorunu ileri yaş gebelik sorunları arasındadır. Embriyonun yerleştiği yerde tutunma olasılığı yaşa bağlı olarak azalabilir. 35 yaştan sonra hamile kalanlarda 4 kat artan bir şekilde düşük riski oluşmaktadır.

  • Erken doğum sorununa rastlanabilir. Anne ve bebek bu durumda hayati tehlike yaşayabilecektir.
  • Dış gebelik görülebilir. 3 kat daha yükselen bu sorunu engellemek için eski dönem hasarlarının tam olarak onarılması gerekecektir.
  • Bebekte anomaliler yaşanabilir. Down sendromu benzeri sinirsel sorunlara rastlanabilmektedir.
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu