Gebelik

BİZ İKİZ ANNELERİYİZ

Yeni doğanlar için ilk aylar, emzirmek annenin en çok vaktini alan işlerindendir. Neredeyse tüm zamanını emzirmek için harcar. Tabi ilk aylar; iyi ki doğdun, hoş geldin bebek, ziyaretleri de olacaktır. Ama ziyaretçilerin süreyi kısa tutmaları oldukça önemlidir. Sonuçta altın gününe gitmiyorlar.
Çünkü yeni doğanlar ikiz olunca, çoğunlukla otuz dört, otuz altı haftaları arası (tabi ki daha üzeri ya da daha altı haftalarda dünyaya gelen ikizler de vardır )dünyaya gelirler. Kırk haftalık süreyi anne karnında ne kadar çok geçirebilirlerse gelişimleri için o kadar iyidir. Ama önce doğan bebeklerde düşük ağırlık riski (beklenen üç kilogram ve üzeridir)ya da prematüre riski(iki buçuk kilogram altı)vardır. Bağışıklık sistemleri de yeteri kadar gelişemediğinden, mikroplara karşı daha açıktırlar. Bu nedenle, yetişkinlerin bebeklerle teması pek istenmez. Zorunlu temas söz konusuysa, dokunmadan önce her seferinde el hijyeni sağlayan dezenfektan ürünler kullanılmalıdır. Uyudukları oda da sık sık havalandırılmalıdır. Büyükleriniz merak etmesin. Onları sevecek daha çok zamanları olacaktır. Hatta ikizleriniz için bir ziyaret defteri oluşturabilirseniz, ziyaretçileriniz hissettiklerini yazabilirler. İkizleriniz büyüdüğünde onlar için de hoş bir anı olacaktır. Bu arada doğdukları zamanki el ve ayak izlerini taşıyan birer tuval hazırlamayı unutmayın. Hem odalarının duvarına asacakları güzel bir tablo yapmış olursunuz hem de zamanla ne kadar büyüdüklerini görme şansınız olur. Unutmayalım ki anne ve babalar sürekli gördüklerinden çocuklarının büyüdüklerini kolay kolay fark edemezler
En güzeli ziyaretçilerinizi tek tek ağırlamaktan ziyade, topluca ağırlamaktır. Böylelikle  bir gününüzü ayırarak herkesi memnun etme şansınız olacaktır. Geleneklerimiz boşuna mı oluşturulmuş? Her dini inanca göre bazı kutlamalar, törenler (Kur’an okuma, vaftiz vb. gibi)yapılmakta. Diğer  durumlarda her ziyaretçi akınında, bebeklerinize ayırmanız gereken zamanlarda bile misafirlerinizle ilgilenecek ,hem strese girecek hem de sık sık yanlarından ayrıldığınız için onları memnun bile edemeyeceksiniz.
Bu arada her ne olursa olsun bebeklerin kilosuna takılmayın. Bir süre yoğun bakımda kalabilirler. Sarılık geçirebilirler. Eve beklenen zamanda dönemeyebilirler. Ancak sevgi ve ilginin gücüne inanın!
Üstelik hekimler prematüre doğan bebeklerin, dış dünyaya daha çabuk uyum sağladıklarını söylüyorlar. Bu bebekler iyi bir bakımla yaşıtlarını yakalayıp hatta geçebiliyorlar. Tecrübeyle ispatlanmıştır. Tabi iyimser olmakla birlikte dikkat ve özeni de elden bırakmayalım!

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu